maanantai 17. helmikuuta 2014

Herkullinen Pesto ja Suklaapisara- Pikkuleivät

Tässä viimeiset reseptit meidän ystävänpäiväkekkereiltä.
Miehen perheessä pestosta on muodostunut perinneruoka, jota tarjoillaan hänen kotonaan aina juhlapäivinä. Ensimmäisen kerran tutustuin tähän herkkuun kun mieheni kokkasi sitä minulle viime vuonna syntymäpäivänäni. Tämä taivaallinen resepti sisälsi tietenkin paljon juustoa ja öljyä ja on epävegaanisuuden lisäksi turhan raskasta arkiruoaksi. Kuitenkin ehdin jo rakastua peston basilikaiseen aromiin. Olin aivan seitsemännessä kun löysin äidiltä joululahjaksi saamastamme vegaanikeittokirjasta pesto- reseptin, jossa kaloreitakin oli ainoastaan 20/100g. Reseptiä testattuani, totesin sen kuitenkin olevan aivan liian mauton. Pikkuhiljaa olen siis kerta kerralta modannut reseptiä lisäämällä siihen hyväksi katsomiani ainesosia. Nyt alkaa lopullinen versio olla valmis. Edelleen kevyen terveellistä ja vegaanista, silti täyteläistä ja tarpeeksi basilikan ja valkosipulin makua. Hamps!

Herkullinen Vegaaninen Pesto

2 tuoretta ruukkubasilikaa
300g maustamatonta soijajugurttia
3 valkosipulin kynttä
3 tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
1 sitruunan mehu
1 pussi (80g) hasselpähkinärouhetta
1 kypsä avokado

Hienonna valkosipuli veitsellä. Saksi basilika ruukusta tehosekoittimeen. Lisää kaikki muut aineet. Sekoita tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile lisukkeena spagettia tai uunissa lämmitettyä patonkia.


Suklaapisara-pikkuleipien ohje on niin ikään lähtöisin joululahjakirjasta. Pieniä muutoksia olen tehnyt aineksiin, mutta tämä resepti oli aikas hyvä alkuperäisessä asussaan, joten jaan sen nyt tänne kokeiltavaksi. Nämä pikkuleivät ovat mielestäni todella hyviä, koska eivät ole äklö-makeita vaan sopivia. Pikkuleivät ovat parhaimmillaan kun ne tarjoilee vasta seuraavana päivänä leipomisesta, jolloin ne ovat ehtineen kunnolla jäähtyä ja kovettua. Reseptistä tulee kaksi pellillistä. Aika monesti olen tehnyt puolikkaan reseptin, kun ei jaksa paistaa hirveitä määriä.

Vegaaniset Suklaapisara-pikkuleivät (24 kpl)

2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja (myös täysjyvä käy)
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
1 dl valkoisia papuja(ei tom. kastikkeessa) tai voipapuja
1/2 dl omenasosetta
1 1/2 dl (luomu ruoko)sokeria
(1 rkl agavesiirappia)
1 tl vanilliinisokeria
1 dl pieniksi paloiksi rouhittua vegaanista tummaasuklaata

Lämmitä uuni 175•C

Kaada 3/4 osaa kaurahiutaleista tehosekoittimeen ja jauha mureneviksi (ei jauhoksi saakka). Kaada hiutaleet kulhoon ja lisää jauhot, leivinjauhe, sooda, suola, kaneli ja kaardemumma. Sekoita.
Kaada tehosekoittimeen pavut, omenasose, sokeri, (agavesiirappi,) ja vanilliinisokeri. Soseuta tasaiseksi ja lisää kuiva-aine seokseen. Lisää suklaahiput, loput kaurahiutaleet ja pari rkl palujen lientä. Sekoita.
Muotoile litteiksi pellille. Paista n. 15 min, tai kunnes pohjat ovat kullanruskeita.


Kuvassa olevat keksit muotoilin jauhoja apuna käyttäen sydämiksi juhlan kunniaksi. Siksi kuvassa keksien pinta on hieman jauhoinen. Tavallisissa pyöreissä ei tarvitse mitään ylimääräisiä jauhoja käyttää niin pinnastakin tulee kauniimpi :)

•••••

Here are the last recipes from our Valentines-day party.
Pesto has become a tradition in my partners-side family. They serve it in every special occation. I got to taste this treat first time on my last birthday when my partner was cooking me a dinner. This hevenly tasting recipe had lots of oil and cheese in it so it was non-vegan and also too heavy to eat in daily basis. Anyhow I had already falled in love with the taste of basil in pesto.
I was so happy when I found a pesto recipe from  vegan cook book wich We got from my mother for christmas. Beside it was vegan there was only 20kcal/100g. Though when I tried the recipe for the first time I noticed that it was way too tasteless. So after that I have modified the recipe every time I have made it littlebit more by adding ingredients I tought could suite. Now it is quite ready. It is still quite light and healthy and also rich with enough taste of basil and garlic. Yummy!

Yummy Vegan Pesto

2 fresh bushes of basil
300g natural soy youghurt
3 cloves of garlic
3 tsp garlic powder
1 tsp salt
Juice of 1 lemon
1 pack (80g) crushed hazelnuts
1 avocado

Grind garlic with knife. Use scissors to cut the basil in to mixer. Add all the other ingredients to mixer and mix until you have nice smooth paste. Serve with spaghetti or paguette.

Also the recipe of this chogolate cookies is from the same book. I have also modified this a bit but this was already quite good as it was in the book. I really like this cookies because they are not too sweet as cookies normally are. These cookies taste the best when you serve them day after baking when they have propely cooled down and got hard enough. With this recipe you will get two sheets of cookies. I wuite often make only half of recipe because i am too lazy to bake so many.

Vegan Chocolate Cookies (24)

2 1/2 dl oats
2 1/2 dl flour (wholemeal goes fine as well)
1 tl baking powder
1 tl soda
1/4 tl salt
1 tl cinnamon powder
1 dl white beans (or butterbeans)
1/2 dl apple mush
1 1/2 dl (organic)sugar
(1 rkl agavesyrup)
1 tl vanilla sugar
1 dl crushed vegan dark chocolate

Warm up the oven 175•C

Pour 3/4 of oats to mixer and mix just a bit. Pour crushed oats to bowl and add flour, baking powder, soda, salt and cinnamon. Mix.
Pour to mixer beans, apple mush, sugar, (agave syrup) and vanilla sugar. Mix and att the paste in to bowl with dry ingredients. Add crushed chocolate, rest of oats and couple of tbsp of liquid of beans. Mix.
Make nice round cookies on sheet. Bake in oven for 15 minutes or until the  bottoms are slightly brown.

The cookies in the picture I shaped hearts for the event using flour. Thats why in the pic the face of the cookie is bit white(ish). When you shape normal round ones you dont need to yse any flour so the face of the cookie will look prettier :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti