tiistai 18. helmikuuta 2014

Kivikautinen Leipä

Olin viikonloppuna Riuttalan hovissa revyyteatterin laulukoulutuksessa. Sunnuntaina lounaalla eräällä revyyläisellä oli omat leivät mukana, mikä herätti mielenkiintoni. Kysyessäni, hän kertoi leivän olevan jauhotonta, kivikautista leipää. Hän oli siirtynyt syömään verityyppinsä mukaisesti ja tähän kuului jauhoton ruokavalio. Kuulemma jauhojen pois jättämisen jälkeen paino oli laskenut kuusi kiloa ja kaikki ylimääräinen rasva lähtenyt vatsan seuduilta. Tottakai innostuin tästä saman tien. Vaikka suosinkin täysjyvää ruokavaliossa, tulee silti leipää mussutettua aika tavalla. 
Googlettelin kotiin päästyäni hieman enemmän kyseistä leipää ja löysin muutaman reseptinkin. Haasteeksi tietysti muodostui vegaanintaminen, koska alkuperäinen resepti perustuu aika vahvasti kanamunien pohjalle. Reseptiin tulee nimittäin jopa viisi munaa. Silti päätin kokeilla huvikseni, josko vaikka onnistuisin. Yllätyksekseni leivästä tuli ihan hyvin koossa pysyvää ja makukin oli herkullinen, vähän limppumainen. Tämä resepti on varsinainen allergikon helmi. Ei munia, ei vehnäjauhoja eikä maitoa. Kivikautinen leipä tai kivikauden leipä, kummallakin nimellä kutsuttu.

Vegaaninen Kivikautinen Leipä (jauhoton, munaton, maidoton)

Tahna:
5 rkl pellavansiemenrouhetta
1 1/2 dl vettä
1 1/2 banaania
3 rkl perunajauhoja
2 rkl soijajauhoja
3 rkl kookosöljyä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 dl soijamaitoa
1 dl pellavansiemeniä
1/2 dl auringonkukan siemeniä
1 1/2 tl suolaa

Lisät:
1 dl rusinoita
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsan siemeniä
1/2 dl mantelirouhetta
1 3/4 dl pähkinöitä
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
(1rkl agavesiirappia)

Esilämmitä uuni 175•C

Mittaa kaikki Tahnan ainesosat tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tahnaksi (tai käytä sauvasekoitinta).
 Kaada tahna kulhoon. Hienonna veitsellä rusinat pieniksi paloiksi. Lisää tahnan sekaan.
Sekoita lusikalla joukkoon muutkin lisät (agavesiirappi vain jos haluat leivästä makean limppumaisen). Voitele syvä vuoka vegaanisella margariinilla (esim. Keiju). Asettele taikina vuokaan.

Paista uunin keskitasossa 1 tunti. Anna leivän jäähtyä kokonaan (ainakin pari tuntia) ennen leikkaamista, jotta ehtii tiivistyä ja ei murene leikatessa.



•••••

I was on a theathre singing training camp this weekend. On Sunday lunch one of our group had her own bread with her. Ofcourse I got interested about that and I did ask about it. She told it was called Bread from Stone Age. It was baked without normal flour. She had started a diet wich suites best for her blood type. The diet was whitout white flour. She told me that after she stoped eating white flour her weight has gone down six kilos and all the fat has burned from belly. Ofcourse I got exited about that. Even tought I try to eat whole meal flour as much as possible I still eat quite some white bread. 
When I got home I googled the bred from Stone Age and found even recipe for that. The challenge was to make a vegan version because the recipe was based on eggs. It had all five eggs in it. Anyway I tought to even try. Never no if you succeed. I was really suprised that the bread turned out to stay together and also did taste really nice. This recipe is a real pearl for allergic people. No flour, no eggs, no milk. Bread from Stone Age or Stone Age. Bread, as you wish.

Vegan Stone Age Bread (whitout eggs, milk and flour)

Paste:
5 rkl crushed linseeds
1 1/2 dl water
1 1/2 banana
3 rkl potato flour
2 rkl soyflour
3 rkl coconut oil
3 rkl olive oil
1/2 dl soymilk
1 dl linseeds
1/2 dl sunflower seeds
1 1/2 tl salt

Extras:
1 dl raisins
1 dl sunflower seeds
1/2 dl crushed almonds
1 3/4 dl peanuts
1 tl baking powder
1 tl soda
(1rkl agave syrup)

Warm up the oven to 175•C.

Mesure all the  Paste ingredients to mixer and mix until you have nice smooth paste. Pour the paste in to a bowl. Cut the raisins with knife until you have small pieces. Add the raisins to paste and mix. Add all the ather Extras to the paste bowl and mix (agave syrup only if you like little sweet bread). Butter the casserole and add the dough. Bake on the middle of oven for 1 hour. After baking let the bread cool down at least couple of hours before cutting so it will get thiker, otherwise it will break.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti