maanantai 3. helmikuuta 2014

Lämmin Bolognesekastike

Asustaako jääkaapissa pehmenemäänpäin käyneitä tomaatteja? Tässä oivallinen resepti niiden pelastukseksi. Helppo, herkullinen ja vegaaninen.

Viimeviikolla dyykkaamamme tomaatit näyttivät jo vähän apeilta jääkaapissa, joten päädyin kokkaamaan niistä päivällistä. MTV3:n nettisivuilta löysin aidon italialaisen bolognesen ohjeen, josta erittäin rutkasti soveltamalla ja ruokakaappimme sisältöön suhteuttamalla kehitin tämän lämpimän ja pehmeästi tulisen kastikkeen.

Lämmin Bolognesekastike (vegaaninen)

3 pientä (tai 2 normi) porkkanaa
3-4 tomaattia
1 pieni paprika
3 valkosipulin kynttä
1dl soijarouhetta
3-5 tl grillausmaustetta
3 tl sipulijauhetta
3 rkl ketsuppia
3 rkl tomaattipyreetä
3 rkl BBQ kastiketta
3 rkl kasvikermaa
1-2 tl chili-jauhetta
rasvaa paistamiseen

Hienonna v.sipulin kynnet, kuutioi porkkanat ja paprika pikkupalasiksi.
Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi, molskauta tomaatit kiehuvaan veteen ja kaada vettä pois niin, että tomaatit juuri ja juuri jäävät veden alle. Keitä, kunnes tomaattien kuoret alkavat irrota. Kaada keitinvesi altaaseen, mutta jätä sentin verran keitinvettä myös kattilaan. Kumoa tomaatit vesitilkan kanssa kulhoon, poista kuoret ja tilsi tomaatit haarukalla.
Keitä 2 dl vettä kiehuvaksi. Lisää soija, keitä pari minuuttia hämmentäen kunnes vesi on imeytynyt, lisää grillausmauste ja sipulijauhe. (Grillausmaustetta sen mukaan, kuinka suolaisen kastikkeesta haluat.)
Kuumenna rasva paistinpannussa. Kuullota valkosipuli ja porkkanat. Lisää maustettu soija. Pyörittele hetki lastalla keskilämmöllä. Kippaa sekaan tilsitty tomaatti.
Heiluttele lastalla ja lisää ketsupit, pyreet ja BBQ kastike, paprikanpalat ja kerma.
Lisää chilijauhetta maun mukaan.
Hauduta sen mukaan, kuinka pehmoisia porkkana-paprikapalasia tahdot.

Keitä spagetti, lisää pari tl oliiviöljyä ja tarjoile lämpimänä kastikkeen kera.

Lopputuloksesta tuli hyvin herkullinen. Itse käytin 5 tl grillausmaustetta, koska tykkään suolaisemmasta, mutta vähemmälläkin toki selviää. Lisäämällä kermaa voi lopussa makua pehmennellä jos mausteita lipsahti liikaa. Makeahko BBQ kastikkeen vivahde yhdessä chilijauheen kanssa tekee kastikkeesta lämpimän tulisen makuisen, lämmittää sekä makuaisteja, että mieltä.
Itse pidän siitä, että ruokaa saa pureskella, joten lisäsin paprikat aika loppuvaiheessa ja en hauduttanut juuri lainkaan. Meitähän on moneen junaan, että jos suuhun tuntuu pehmeämpi ruoka paremmalle, niin hauduttelee, kunnes porkkanat ja paprikaiset on sopivan pehmoisia.
Tässä on nyt kylkiäisenä kuvassa tavallista spagettia. Yleensä meillä pasta on aina täysjyvää, mutta nyt oli päässyt loppumaan. Suosittelen ehdottomasti kaikille täysjyväpastaa. Kuitupitoisempaa, hellii massua ja pitää kylläisenä pidempään.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti